PA DE PESSIC DE VIC
El pa de pessic és un dolç molt típic de Catalunya, sobretot per fer bases de pastissos i mones de Pasqua i un dels llocs on encara es manté molt viva aquesta tradició és a Vic, on a les pastisseries ocupa un lloc privilegiat ens els aparadors. Encara hi trobem establiments on les clares d’ou es munten amb vímet, com es feia antigament i no amb la clàssica batedora. D’aquí el seu gust i textura particular.
L’origen del pa de pessic el trobem en les processons patronals on era tradició portar aquest dolç i repartir-lo entre els assistents. La gent no podia esperar al final i se l’anaven menjant pel camí a pessics, d’aquí el seu nom.
Buscant per la xarxa he trobat una recepta que m’ha agradat, en ser de les poques que no feien servir cap tipus de llevat en la seva elaboració. De fet aquesta recerca m’ha fet descobrir un blog extraordinari Ma petite boulangerie, on hi ha exquisides receptes de pa i dolços.
Ingredients
4 ous
150 gr. de sucre
50g farina de rebosteria
50g fècula de patata (puré de patates Maggi)
Ratlladura de llimona
Un polsim de sal
Preparació:
Separem els rovells de les clares i muntem les clares a punt de neu.
En un altre bol hi afegim els rovells amb el sucre ( ha de duplicar el seu volum).
Hi afegim a poc a poc la pell de llimona ratllada, la sal, la farina i el puré de patates i ho anem barrejant. Si tenim la peça de batre de la batedora quedarà més homogeni. Si es fa a mà costa una mica més perquè queda força espès.
Un cop ben barrejat s’incorporen les clares amb moviment suaus i de baix cap a dalt.
Es volca en un motllo d’uns 20 cm. de diàmetre untat amb mantega i es posa al forn a 180º durant mitja hora aproximadament.
El pa de pessic puja bastant al forn. Perquè no baixi deixem que es refredi a poc a poc deixant la porta del forn entreoberta uns 15 min. abans de treure’l del tot.
Per decorar-lo hi podem escampar una mica de sucre fi pel damunt.
Reblogged this on Celler-Adocse.