FONDANT DE NUBES

FONDANT FET AMB “NUBES”

Si volem preparar fondant (pasta de sucre) per decorar galetes, cupcakes o pastissos la manera més fàcil avui en dia és  comprar-lo envasat. A botiges especialitzades com la cookiteca hi ha una extensa varietat de fondants de diferents colors i gustos a preus molt raonables. Però també hi ha l’opció de fer-lo a casa, no és gaire complicat i el gust no és tan artificial, tot i que desenganyem-nos, les nubes no deixen de ser “chuches”.

El fondant de “nubes” –mashmallows en anglès- és el que més es fa servir als Estats Units pel seu bon gust i la facilitat de trobar-ne els ingredients. Jo he fet servir la recepta d’una cuinera experimentada que té un fantàstic blog de rebosteria, megasilvita i es dedica a fer cursos de pastisseria per tota Espanya.

Els ingredients que fa servir són els següents:

1 bossa de nubes (jo en vaig trobar al Carrefour). N’hi ha 300 gr.

Colorants per tenyir la massa si la volem d’algun color concret.

Sucre de llustre (el doble de la quantitat de nubes que tinguem)

Unes gotes d’essència de llimona o de vainilla/ o una cullerada de suc de llimona (opcional).

Una cullerada de margarina.

Una cullerada rasa d’aigua.

Preparació:

Tallem les nubes a trossets petits perquè es desfacin millor. Si son meitat roses i meitat blanques i volem mantenir els dos colors separats farem la recepta dues vegades. Jo he barrejat els dos colors i m’ha quedat la massa de color rosa clar (que si la volguéssim tenyir, crec que no faria variar gaire el color final). Però si es vol fer ben fet, millor separar els colors.

Preparem la mateixa quantitat de nube que de sucre (si cal, pesar-ho).

Posem les nubes en un bol apte per microones untat amb margarina i s’hi afegeix una cullerada d’aigua (o de suc de llimona) i una cullerada de margarina. Si hi volem posar l’essència de llimona també ho fem ara 8llavorsem la meitat d’aigua). Una altra opció, també opcional és substituir l’essència de llimona per l’essència de vainilla, també donarà bon gust a la nostra pasta.

Ho introduïm al microones durant un minut aproximadament. Si encara no s’han desfet ho posem uns segons més, procurant que no es cremin.

Amb una cullera anem remenant fins que quedi una textura de puré i les nubes s’hagin desfet completament. Més o menys la textura seria aquesta:

De mica en mica hi anem afegint el sucre, sense deixar de remenar. Primer ho fem dins del bol, amb una cullera, fins que la massa sigui massa compacta i ens obligui a treballar-la amb les mans. Llavors la posem damunt del marbre i la seguim amassant amb les mans untades amb mantega fins que ja no s’enganxi ni a les mans ni a la taula. En aquest punt hauríem d’haver fet servir tot el sucre i la massa hauria de tenir elasticitat i una textura semblant a la de la plastilina. Si encara està una mica enganxosa hi podem afegir una mica més de sucre.

Llavors fem una bola, la recobrim amb margarina i l’emboliquem amb paper film i la posem a la nevera. Millor esperar un dia que la massa reposi abans de fer-la servir. Es conserva 3 mesos. No la poseu al congelador. Quan vulguem fer-ne servir, n’agafem la quantitat que ens calgui i afegim colorant.

Aquí teniu un exemple de magdalenes decorades amb fondant.

Algunes consideracions sobre el fondant:

Per fer fondant de diferents colors n’agafem la part que necessitem i hi afegim unes gotes de colorant. Millor fer-ho en el moment que vulguem utilitzar-lo perquè alguns colorants perden el color i el gust amb el temps.

Si quan el volem fer servir la massa està massa dura, podem posar-la uns segons al microones perquè recuperi l’elasticitat.

Si utilitzem el fondant per cobrir tot un pastís és millor que el coc sigui una mica sec perquè aguanti el pes i perquè li puguem donar la forma que vulguem al pastís (es poden fer meravelles, jo encara no m’he atrevit). Llavors millor fer-lo un parell o tres dies abans o bé buscar un tipus de coc una mica més consistent, com el Madeiran Sponge Cake, el més utilitzat en aquest tipus de pastissos. En aquest enllaç d’EiTB hi trobareu la recepta bàsica, però es pot personalitzar afegint-hi essència de llimona, taronja, vainilla, canyella. Abans de posar el fondant ruixem el pastís amb almívar perquè recuperi la seva esponjositat. Si a més a més el partim per la meitat i el farcim, encara serà més amorós.

Per enganxar fondant sobre fondant només cal una mica d’aigua. Si volem enganxar alguna figureta o quelcom que pesi una mica llavors millor utilitzar glassa reial.

3 comentaris

Filed under Postres

3 responses to “FONDANT DE NUBES

  1. Retroenllaç: MONA DE PASQUA | estovallesdepaper

  2. Gràcies al picnick de ahir a la Cookiteca he pogut coneixer el teu bloc, em quedo per aquí.
    No je fet mai el fondant ni l’he tastat, em sembla que ha de ser massa dolç per als gustos de casa.
    Petons.

    • Hola Ana! Sí, és dolç, per cobrir pastissos està bé, però per exemple per cobrir galetes pel meu gust embafa massa, prefereixo la glassa. Però als meus fills els encanta. I el de nubes té molt més bon gust que el que es pot comprar. Jo també he estat navegant pel teu blog. No crec que mai pugui tenir tantes receptes! Et prometo fer-ne alguna, tenen molt bona pinta! Ptns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s