PASTÍS DE FORMATGE I NABIUS, AMB LA THERMOMIX

Avui penjo una recepta que no he preparat jo. M’he llevat amb la intenció de fer un pastís d’aniversari pel meu home però quan he entrat a la cuina la meva filla ja s’hi havia posat. M’ha fet molta il·lusió perquè veig que comença a agafar interès pel menjar, que les mil receptes que fem a casa i la varietat de coses que mengem han servit per despertar-los el cuquet de la cuina. I això per una mare és molt gratificant. Així que amb tots els honors m’he tret el davantal i li deixat a ella tot el protagonisme. I ja sigui per la passió que hi ha posat, per l’atenció que ha dedicat a cada pas de la recepta o per la dita sort del principiant, però el pastís li ha quedat boníssim.

El pastís de formatge és una de les postres més comunes del món, n’hi ha de molt tipus i textures; gairebé podríem dir que n’hi ha tantes versions com formatges i països. Alguns porten gelatina, altres es fan amb quallada, altres amb iogurt; alguns són freds -sense coure al forn-, altres es fornegen i d’altres es couen al microones… però tots, tots tenen una cosa en comú, l’ingredient principal és el formatge. Potser les receptes més conegudes són les que utilitzen formatge cremós, tipus Philadephia, però també en podem trobar amb mascarpone, amb formatge fresc, amb mató, formatge blau o gruyère, depenent del tipus de formatge que hi ha en aquella regió. A Itàlia, per exemple, fan servir principalment mascarpone i ricotta, a Grècia, amb feta, al Japó el fan amb clares i midó de blat de moro, i a Mèxic n’hi ha amb “chile”!

La història del pastís és curiosa. Alguns textos situen el seu origen a la Grècia clàssica, cap al segle VII abans de aC,. Segons els escrits en menjaven els atletes que participaven en els jocs olímpics en ser una font important de proteïnes. L’Imperi romà va adoptar –o espoliar– la recepta i la va estendre per tot el territori incorporant-la en receptaris de cuina com el llibre “De Agricultura”. Però no va ser fins a l’Edat Mitjana que es va popularitzar i es va estendre per tot el continent. Més tard, amb el flux d’immigrants europeus va arribar a Amèrica. Un dels llocs on més èxit va tenir va ser als Estats Units, i en especial a Nova York on el pastís de formatge a l’estil novaiorquès el New York Cheesecake, fet amb un formatge cremós i recobert amb melmelada de fruits vermells es va convertir en una icona de la ciutat.

A Espanya una de les primeres referències la trobem al segle XIV on l’Arxipreste de Hita ja parla de la quesada pasiega de Cantàbria al “Libro del Buen Amor”.

Aquesta recepta de la plataforma Thermomix, una de les moltes que hi ha al web, és només un petit exemple de les mil variants d’aquest pastís universal.

Ingredients:

200 gr. de nabius (en guardem alguns per decorar)

25 gr. de sucre

90 ml. de suc de llimona (20 ml. per la cobertura i 70 ml. pel pastís)

80 gr. de mantega

200 gr. de galetes de granola, tipus Digestive

500 gr. de formatge mascarpone

360 gr. de llet condensada

 

PREPARACIÓ:

Posem dins el got els nabius, el sucre i 20 ml. de suc de llimona i programem 5 minuts/a 80graus/i velocitat cullera. Ho aboquem en un bol i reservem.

Netegem el got i  fonem la mantega, 2 minuts/ a 50 graus/ velocitat 2. Després afegim les galetes i triturem 10 segons/velocitat 8. Cobrim amb aquesta preparació el fons d’un motlle d’uns 20 cm. de diàmetre, fent pressió amb els dits o amb la part posterior d’una cullera perquè quedi compacte. Un cop tinguem la base preparada  posem el motlle dins la nevera.

Tornem a netejar el pot i col·loquem la papallona damunt les ganivetes. Afegim el mascarpone, la llet condensada i la resta del suc de llimona. Barregem 20 segons/velocitat 3 i quan acabi de barrejar traiem la papallona.

Agafem el motlle de la nevera i posem la meitat de la crema de formatge damunt la base de galeta.

Anem a buscar el bol reservat amb els nabius, els escolem i els afegim al motlle  (guardem el suc). Després aboquem la resta de la crema de formatge i amb una espàtula allisem la superfície. I altre cop a la nevera, on el deixarem reposar durant un mínim de tres hores.

Passat aquest temps el traiem i el decorem amb els nabius que hem reservat i el suc que teníem guardat. I finalment el servim a porcions.

pastís de formatge i nabius

No està gens malament per ser la primera vegada!

Anuncis

1 comentari

Filed under Postres, Thermomix

One response to “PASTÍS DE FORMATGE I NABIUS, AMB LA THERMOMIX

  1. Retroenllaç: PASTÍS DE FORMATGE I NABIUS, AMB LA THERMOMIX | Celler-Adocse

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s