COCA DE LLARDONS

La coca de llardons és típica de l’època de Carnestoltes, especialment del Dijous Gras o Dijous Llarder, durant els dies d’excessos abans del “dejuni” de la Quaresma. Però avui en dia les pastisseries en fan tot l’any i hi ha altres dates al calendari on també se’n menja, com Sant Joan o Sant Pere

Aquest Dijous Gras he decidit fer jo mateixa la coca de llardons. Tenia pasta de full a la nevera i m’ha fet mandra anar a comprar-la a la pastisseria. He mirat uns quants vídeos del Youtube per veure com s’incorporaven els llardons i m’he posat a experimentar. I la veritat és que ha sortit molt bona, tant que s’ha acabat tota a l’hora de sopar i n’he fet una altra per esmorzar.

Ingredients:

Una base de pasta de full (jo he comprat la que porta mantega)

Un rovell d’ou

100 gr. de pinyons (se’n pot substituir una part per ametlla trossejada)

100 gr. de llardons

Farina per treballar la massa

Sucre per escampar pel damunt

 

PREPARACIÓ

Escalfem el forn a dalt i a baix a 200 graus.

Posem els llardons a la picadora i els esmicolem a trossos petits, com si fos crocant.

Espolsem una mica de farina damunt del marbre de la cuina per treballar la massa i desemboliquem la massa rectangular de pasta de full que he comprat

Amb un ganivet dividim la massa en tres tires verticals iguals. Agafem una de les tires i hi escampem pel damunt la meitat dels llardons. Posem la segona tira al damunt i repetim el procediment amb els llardons restants. Després, cobrim amb la tercera tira.

IMG_20190227_193128

Pressionem la massa amb els dits, l’enfarinem una mica i amb el corró l’estirem fins aplanar-la.

Després la col·loquem horitzontalment i dobleguem des dels extrems fins al centre.

IMG_20190227_193018

La girem cap per avall i l’amassem, primer horitzontalment i després verticalment.

Repetim la mateixa operació una altra vegada. I fins i tot una tercera.

I finalment anem estirant la massa per tots els costats fins que ens quedi més o menys de la mida de la safata del forn.

Agafem la safata, la untem amb mantega i col·loquem la base a dins, acabant de donar-li la forma rectangular. Si cal, fem servir un ganivet per tallar els sobrants d’un costat i els afegim a un altre lloc on falti un tros.

Batem el rovell d’ou amb una forquilla i l’escampem per damunt la coca, procurant que n’hi hagi a tot arreu. Per fer-ho podem utilitzar un pinzell o les mans. Al damunt hi escampem els pinyons (i les ametlles picades si es vol fer meitat i meitat) i després el sucre de manera generosa.

IMG-20190227-WA0011

Enfornem a 175 graus, durant uns 30 minuts. El temps dependrà del forn, si es fa servir el ventilador, segurament serà menys estona. Ha de quedar torradeta.

Finalment traiem la coca del forn i la deixem reposar a la safata cinc minuta abans de traslladar-la a una reixeta.

IMG_20190227_202939

Deixa un comentari

Filed under Postres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s