ORADA AMB SAMFAINA

La samfaina és una de les quatre bases de la cuina catalana, juntament amb el sofregit, la picada i l’allioli.

Consisteix en una barreja de diferents verdures trossejades que barregem amb tomàquet. Els ingredients més habituals són el pebrot, la ceba, les albergínies i el carabassó. Jo per exemple, com que soc intolerant al pebrot, doncs no n’hi poso. També hi ha gent que no hi posa carabassó o hi afegeix pastanaga…. La majoria de vegades es fa sevir com a acompanyament de carn, peix o caragols.

“Samfaina” ve de la paraula llatina “simfonia”, que després va evolucionar en “samfònia” i finalment en “samfaina”. És una salsa relativament moderna, si pensem que el tomàquet no va arribar a la Península fins al segle XV. I en moltes regions del sud d’Europa i del Mediterrani se’n fan variacions molt similars, com el tombet mallorquí, l’alboronía andalusa, la fritada murciana, el pisto manxec o el txilindrón basc. També a França la podríem comparar amb el ratatouille o fins i tot trobaríem semblances amb la kapunata maltesa o la caponata siciliana.

Per aquesta recepta he fet servir orada, però es pot fer amb llobarro, amb lluç, amb llenguado o amb qualsevol peix blanc. És fàcil i ràpida de preparar!

Ingredients:

200 gr. de ceba tallada a quarts

1 gra d’all

100 gr. de pebrot vermell tallat a trossos

100 gr. de pebre verd tallat a trossos

200 gr. de carbassó tallat a trossos

50 gr. d’oli d’oliva

500 gr. de patates tallades a rodanxes de 4 cm

4 ous

2 dorades sense cap

½ cullerada de sal

Un polsim de pebre negre

1 llimona tallada a rodanxes/ o el suc

400 gr. de tomàquet triturat

1 cullerada de sucre

 

PREPARACIÓ

Posem la ceba, l’all, el pebrot verd, el vermell, el carbassó i l’oli al got i trossegem 4 segons / velocitat 4. Despès sofregim 10 minuts / a 120 graus / velocitat cullera.

Mentre, anem tallant les patates i les col·loquem al recipient Varoma en vertical i al mig posem els ous embolcallats amb paper film.

Damunt col·loquem la safata Varoma. Salpebrem els filets d’orada, hi afegim un rajolí de llimona i les emboliquem amb paper film.

Tapem el Varoma i reservem.

Incorporem al got el tomàquet triturat, el sucre i el pebre. Posem el Varoma al damunt i programem 25 minuts / temperatura Varoma / velocitat cullera.

Retirem el Varoma. Desemboliquem el peix i els ous, traiem les espines del peix i muntem el plat.

Bon profit!

orada

Deixa un comentari

Filed under Peix, Segons plats, Thermomix, Verdures

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s