Qui diu que no es poden fer receptes tradicionals de xup-xup i amb un resultat espectacular amb la Thermomix? L’exemple n’és aquest fricandó. Si el servim en una cassola de terrissa ningú no notarà la diferència.
El fricandó és un plat tradicional de la cuina catalana. Segons la Viquipèdia el nom podria venir de la paraula occitana frica, que ve del llatí frigere (fregir), ja que es tracta d’una carn enfarinada tallada a filets fins que es fregeix amb oli d’oliva o amb saïm.
La recepta tal com la coneixem avui en dia, la trobem escrita per primer cop en un receptari del segle XVIII, Avisos y instrucciones per lo principiant cuiner, del pare Josep Orri i s’ha conservat pràcticament igual des de llavors, tenint com a elements essencials la carn de vedella enfarinada, el sofregit de bolets i la picada.
És una de les receptes de la Thermomix que més m’agraden.
Ingredients per a 4 persones:
Per fer la picada
4 nyores netes, sense llavors
50 gr. d’ametlles torrades
50 gr. d’avellanes torrades
3 nous
1 grapat de pinyons torrats lleugerament
4 grans d’all
1 branca de julivert (només les fulles)
Per la carn
25 gr.de bolets secs (moixernons o cama-secs)
350 gr. d’aigua calenta (la de remullar els bolets)
300 gr. de ceba tallada a quarts
2 grans d’all
100 gr. d’oli d’oliva verge extra
100 gr. de tomàquet triturat, natural o en conserva
Una culleradeta de sal
Un polsim de pebre
50 gr. de farina
800 gr. de filets fins de vedella
50 gr. de picada
100 gr. de brandy, vi o vi ranci
PREPARACIÓ
Abans de començar posem els bolets en 350 gr. d’aigua calenta perquè s’hidratin, un mínim de 20 minuts. I també salpebrem els filets de carn i els enfarinem.
El primer que prepararem és la picada. Amb les quantitats que posa la recepta en surt per quatre vegades. La que no fem servir, la guardem en un pot o en un tupper a la nevera i la podem fer servir pel proper fricandó o per altres receptes que portin picada.
Posem al got les nyores i les triturem 5 segons / velocitat 6.
Després hi afegim les ametlles, les avellanes, les nous i els pinyons i programem 7 segons / a velocitat 6. Si no ha quedat ben triturat repetim l’operació.
Tot seguit incorporem els alls i les fulles de julivert i programem de nou 7 segons /a velocitat 6. Si han quedat restes d’ingredients a les parets, els baixem amb l’espàtula i triturem 5 segons / a velocitat 7. En pesem 50 gr. que reservarem per després, i la resta la guardem en un recipient.
Posem al got la ceba, els alls i l’oli i trossegem 3 segons / a velocitat 5. Després sofregim 10 minuts / temperatura Varoma / velocitat cullera.
Passat aquest temps hi afegim el tomàquet, la sal i el pebre i programem 5 minuts / a temperatura Varoma / velocitat cullera.
Incorporem la carn i programem 2 minuts / temperatura Varoma / gir invers / velocitat cullera.
Incorporem la picada, els bolets, l’aigua de remullar-los i el brandy (jo hi he posat vi ranci) i ho deixem coure 30 minuts / temperatura Varoma / gir invers / velocitat cullera.
Finalment, ho aboquem a una cassola de terrissa o una font, o ho servim directament al plat.
A nosaltres ens agrada acompanyar-ho amb arròs basmati fet al vapor.