FRICANDÓ AMB LA THERMOMIX

Qui diu que no es poden fer receptes tradicionals de xup-xup i amb un resultat espectacular amb la Thermomix? L’exemple n’és aquest fricandó. Si el servim en una cassola de terrissa ningú no notarà la diferència.

El fricandó és un plat tradicional de la cuina catalana. Segons la Viquipèdia el nom podria venir de la paraula occitana frica, que ve del llatí frigere (fregir), ja que es tracta d’una carn enfarinada tallada a filets fins que es fregeix amb oli d’oliva o amb saïm.

La recepta tal com la coneixem avui en dia, la trobem escrita per primer cop en un receptari del segle XVIII, Avisos y instrucciones per lo principiant cuiner, del pare Josep Orri i s’ha conservat pràcticament igual des de llavors, tenint com a elements essencials la carn de vedella enfarinada, el sofregit de bolets i la picada.

És una de les receptes de la Thermomix que més m’agraden.

Ingredients per a 4 persones:

Per fer la picada

4 nyores netes, sense llavors

50 gr. d’ametlles torrades

50 gr. d’avellanes torrades

3 nous

1 grapat de pinyons torrats lleugerament

4 grans d’all

1 branca de julivert (només les fulles)

 

Per la carn

25 gr.de bolets secs (moixernons o cama-secs)

350 gr. d’aigua calenta (la de remullar els bolets)

300 gr. de ceba tallada a quarts

2 grans d’all

100 gr. d’oli d’oliva verge extra

100 gr. de tomàquet triturat, natural o en conserva

Una culleradeta de sal

Un polsim de pebre

50 gr. de farina

800 gr. de filets fins de vedella

50 gr. de picada

100 gr. de brandy, vi  o vi ranci

 

PREPARACIÓ

Abans de començar posem els bolets en 350 gr. d’aigua calenta perquè s’hidratin, un mínim de 20 minuts. I també salpebrem els filets de carn i els enfarinem.

El primer que prepararem és la picada. Amb les quantitats que posa la recepta en surt per quatre vegades. La que no fem servir, la guardem en un pot o en un tupper a la nevera i la podem fer servir pel proper fricandó o per altres receptes que portin picada.

Posem al got les nyores i les triturem 5 segons / velocitat 6.

Després hi afegim les ametlles, les avellanes, les nous i els pinyons i programem 7 segons / a velocitat 6. Si no ha quedat ben triturat repetim l’operació.

Tot seguit incorporem els alls i les fulles de julivert i programem de nou 7 segons /a velocitat 6. Si han quedat restes d’ingredients a les parets, els baixem amb l’espàtula i triturem 5 segons / a velocitat 7. En pesem 50 gr. que reservarem per després, i la resta la guardem en un recipient.

Posem al got la ceba, els alls i l’oli i trossegem 3 segons / a velocitat 5. Després sofregim 10 minuts / temperatura Varoma / velocitat cullera.

Passat aquest temps hi afegim el tomàquet, la sal i el pebre i programem 5 minuts / a temperatura Varoma / velocitat cullera.

Incorporem la carn i programem 2 minuts / temperatura Varoma / gir invers / velocitat cullera.

Incorporem la picada, els bolets, l’aigua de remullar-los i el brandy (jo hi he posat vi ranci) i ho deixem coure 30 minuts / temperatura Varoma / gir invers / velocitat cullera.

Finalment, ho aboquem a una cassola de terrissa o una font, o ho servim directament al plat.

A nosaltres ens agrada acompanyar-ho amb arròs basmati fet al vapor.

fricandó

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Filed under Segons plats, Thermomix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s