PASTÉIS DE NATA (tartaletes de pasta de full i crema), amb la Thermomix

Si heu viatjat a Lisboa segur que n’heu sentit a parlar i n’heu menjat. És una de les postres més típiques de la cuina portuguesa i segurament la que més s’ha internacionalitzat. Es tracta d’unes petites tartaletes farcides de crema amb llimona i canyella. Tenen els seu origen al barri de Belém de la capital, d’aquí que també se’ls conegui com “Pastéis de Belém”.

Segons expliquen a la web de la fàbrica-pastisseria oficial, al segle XIX durant la Revolució Liberal, es van tancar moltes esglésies i molts convents. Un d’ells, el del San Jerónimo. Per subsistir, algunes persones que hi vivien –aprofitant que al costat hi havia una fàbrica de canya de sucre– van muntar una petita botiga  i van començar a vendre els pastissets que preparaven al monestir. De seguida van agafar popularitat i aviat van haver d’ampliar el negoci.

Avui en dia es fabriquen uns 20.000 pastéis de Belém al dia, una recepta que es manté el secret i els mestres pastissers han de mantenir un acord de confidencialitat per elaborar-los artesanalment, seguint sempre la recepta original de 1837.

Amb la Thermomix es poden preparar aquestes delícies en un tres i no res. Aquí teniu la recepta que hi ha al Cookidoo:

Ingredients per 24 unitats:

Mantega per untar els motlles

2 làmines de massa de pasta de full quadrades (30×40 aprox.)

250 gr. de llet

250 gr. de nata líquida mínim 35% de greix

4 tires de pell de llimona

1 branca de canyella

200 gr. de sucre

5 rovells d’ou

20 gr. de farina

20 gr. de Maicena

1 cullerada de sucre glass per decorar (opcional)

PREPARACIÓ

Untem amb mantega una safata de motlles per magdalenes.

Agafem una làmina de pasta de full i l’enrotllem formant un cilindre de 30 cm de llarg (com un braç de gitano però sense farcit). Després el tallem per la meitat i cada meitat la tallem en 6 parts iguals.

Agafem un dels trossets, posem el dit al mig i anem aprimant les parts del centre cap a fora, formant una petita cassoleta, com si féssim plastilina. I ajustem la cassoleta a la mida del motlle. Dit d’una altra manera, és com si féssim un motlle dels de paper per magdalenes però en aquest cas aquest és de pasta de full.

Un cop tinguem les 12 cassoletes fetes i posades dins del motlle punxem la base amb una forquilla perquè la massa no ens pugi del mig i deixem reposar la safata a la nevera uns 15 minuts.

Mentrestant, preparem la crema.

Posem dins el got la llet, la nata, la pell de llimona i la branca de canyella i programem 10 minuts / a 80 graus/ i a velocitat 1. Després ho deixem refredar uns 5-10 minuts.

Passada aquesta estona retirem la canyella i les pells de llimona i escalfem el forn a 220 graus.

Afegim al got el sucre, els rovells i les farines. Ho barregem 5 segons/ a velocitat 4 i escalfem 7 minuts/ a 90 graus / a velocitat 4.

Farcim les tartaletes amb la crema i les posem al forn entre 15 i 20 minuts, fins que la crema de dalt estigui durada. Quan s’hagin refredat una mica les desemmotllem i repetim l’operació amb l’altra pasta de full.

Quan estiguin fredes les podem decorar amb una mica de sucre glas.

Si us sobra crema la podeu aprofitar per farcir un pa de pessic o un croissant (o us la mengeu a cullerades…).

Com que les clares no es fan servir en aquesta recepta, les podem aprofitar per fer amb elles una merenga, un pastís de clares o uns financiers una mena de magdalenes d’origen francès que es fan amb farina d’ametlla i que a casa causen furor.

Deixa un comentari

Filed under Postres, Thermomix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s