DORAYAKIS JAPONESOS (AMB THERMOMIX o sense)

Els dorayakis (どら焼き、銅鑼焼き?) són la versió japonesa dels pancakes americans. Bé no són exactament iguals, uns es fa amb llet i els altres amb una mica mel i de licor. I uns es condimenten tradicionalment amb xarop d’auró i els altres amb pasta dolça de mongeta (anko). Però podríem dir que són cosins germans.

En japonès dora vol dir gong i segons la wikipedia aquest és probablement l’origen del nom.

Una llegenda japonesa explica que el primer dorayaki es va fer quan un samurai anomenat Benkei va oblidar-se el seu gong (dora) a la casa d’un camperol on havia estat amagat. L’home el va trobar i el va utilitzar per fer-hi pastissests, (yaki, de fets a la planxa).  

Els dorayakis originals només estaven formats per una capa fins que al 1914, la pastisseria Usagiya de Tokio va inventar el sandvitx de dos. Com explicava abans, el farcit tradicional és l’anko però també el podem trobar farcit de castanya, boniato, fruites trossejades, melmelada, xocolata o tè matcha. S’acostumen a prendre amb tè o amb alguna altra beguda perquè són un dolç contundent.

El personatge d’anime Doraemon els va fer famosos arreu del món.

És una recepta que es pot fer amb o sense Thermomix, però jo us poso la que hi ha al cookidoo, que és la que he fet jo. Deixo també els ingredients i la cocció de les mongetes per si algú s’anima afer l’anko. Aquest cop hi havia gana i he anat directament al pastisset, via ràpida.

Ingredients:

Per fer l’anko

280-300 gr. de mongetes azuki en conserva (netejades i escorregudes). Al supermercats asiàtics es pot trobar.

150 gr. de sucre de canya

1 polsim de sal

20 gr. de mirin – opcional (licor d’arròs uns mica més suau que el sake, amb menys alcohol i més sucre).

Pels dorayakis (uns 20)

2 ous

40 gr. de sucre

20 gr. de mel

20 gr. de mirin

120 gr. d’aigua

1 culleradeta de bicarbonat (dissolt en una culleradeta d’aigua)

200 gr. de farina de rebosteria

PREPARACIÓ

Per fer l’anko:

Posem al got les mongetes, el sucre de canya, la sal i el minin (opcional) i programem 20 min / a 100 graus / gir invers / a velocitat 1.

Retirem el tap i programem 5 minuts / temperatura Varoma / gir invers / velocitat 1.

Retirem l’anko en un bol i reservem.

Rentem el got per fer els dorakayis:

Posem al got els ous i el sucre i barregem 2 minuts / a velocitat 5.

Afegim la mel, el mirin (opcional) l’aigua i el bicarbonat. Barregem 10 segons / a velocitat 4.

Incorporem la farina i barregem 20 segons / a velocitat 4. Acabem de barrejar bé amb l’espàtula i deixem reposar la massa una mitja hora.

Passada aquesta estona ja els podem fer. Agafem una planxa o una paella antiadherent i hi aboquem una cullerada de massa, que ens quedi una rodona d’uns 8 cm. Quan comencin a sortir bombolletes la girem i esperem que agafi el mateix color daurat per l’altra banda. I repetim el procediment amb la resta de la massa.

Agafem dos dorayakis i hi posem una cullerada de farcit a dins, ja sigui d’anko, de melmelada o de crema de cacau, i servim immediatament perquè no se’ns refredi gaire.

Bon esmorzar!

Deixa un comentari

Filed under Galetes, Thermomix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s