PANNA COTTA DE NABIUS, AMB THERMOMIX

La panna cotta com el seu nom indica és nata (panna) cuita (cotta). Recorda al flam però té una textura més gelatinosa i amb gust a llet. S’elabora a partir de nata, sucre i gelatina i, s’acostuma a adornar amb coulis de fruita, caramel o xocolata.

Són unes postres molt típiques del nord d’Itàlia, que tenen el seu origen a la regió del Piemont. El quan i el com ja no està tan clar. Hi ha diverses teories. La més estesa és la que explica que s’origina a la regió de Langhe, al sud-est de Torí a principis del segle XIX. En aquella època allà hi havia molta producció de llet i es diu que una dona búlgara va aprofitar els excedents de llet per crear aquest dolç. Una altra diu que és l’evolució d’unes postres anomenades “crema blanca” del nord-est d’Itàlia i que aconseguien la consistència de la nata amb el quall. També hi ha qui diu que és una versió del biancomanggiare Sicilià, una recepta que els àrabs feien amb llet d’ametlles i que a l’illa es va substituir per llet de vaca. I fins i tot hi ha qui diu que deriva d’unes postres franceses. Així que cadascú es quedi amb la  teoria que més li agradi.

A l’època de la recepta tradicional no hi havia gelatina i es bullien les espines del peix per extreure’n el col·lagen. Ara amb les làmines de gelatina és molt més fàcil de fer. De tots els gustos, em quedo amb aquesta recepta que porta nabius que hi ha al Cookidoo de la Thermomix. M’agrada el contrast àcid amb el dolç de la panna cotta.

Ingredients per unes 10 -12 terrines o pots de iogurt:

100 gr. de nabius frescos

230 gr. de sucre

1 cullerada d’aigua

8 fulles de gelatina

500 gr. de nata (mínim 35% de greix)

250 gr. de llet sencera

PREPARACIÓ

Primer preparem els motlles de flam o també queda molt bonic en gots de iogurt de vidre. I reservem dos nabius per got per decorar.

Posem al got els nabius, 50 gr. de sucre i l’aigua i programem6 minuts / a 100 graus / velocitat 2. Després colem en un bol el coulis a través d’una malla fina i el reservem.

Hidratem les fulles de gelatina dins d’un bol amb força aigua freda.

Sense netejar el got afegim la nata, la llet i 180 gr. de sucre i programem 8 minuts / 80 graus / a velocitat 3.

Després afegim la salsa de nabius reservada i la gelatina hidratada i escorreguda. Barregem 20 segons / a velocitat 3. I repartim el líquid en els gots de vidre. No cal omplir-los fins a dalt, com un flam, perquè la textura és més consistent i atipen més, jo els ompliria fins a una mica més de la meitat.

Els deixem refredar a la nevera un mínim de 6 hores abans de servir. Però quan veiem que ja ha quallat una mica hi afegim els nabius reservats per decorar, així no se’ns enfonsen però queden fixats.

Són unes postres molt ràpides de fer i el resultat és espectacular. Ideal per quan hi ha convidats a casa!

Bon profit!

Deixa un comentari

Filed under Postres, Thermomix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s