PASTÍS DE CARBASSA (amb Thermomix o sense)

El seu nom deriva del llatí calapaccea, derivat de calappacus, “tortuga”, per comparació amb la closca d’aquest animal.

La carbassa és una hortalissa típica de la tardor. A la cuina es pot fer de mil maneres, amb cremes, com a bresa, acompanyant una bona espatlla de xai, o pollastre. En podem fer xips, melmelada. El cabell d’àngel l’utilitzem per fer pastissets o tortells; les pipes, soles, com snack o a l’amanida. En fi, que és difícil cansar-se’n.

Avui he fet servir la polpa per fer un pastís. I si el feu, comprovareu que queda una textura humida i molt esponjosa del tot addictiva. Cada cop que hi passis per davant no podràs evitar-ne menjar-te’n un tros.

Està fet amb la Thermomix, però crec que és fàcil fer-lo sense. Al final es tracta de fer un pa de pessic i una cobertura de formatge cremós, que es pot fer amb les barnilles.

Ingredients per un pastis de 20-24 cm de diàmetre:

Pel pa de pessic:

1 cullerada de mantega per untar el motllo

280 gr. de sucre

10 tires de pell de taronja (2 peces)

400 gr. de polpa de carbassa tallada a daus

4 ous

240 gr. d’oli de gira-sol

250 gr. de farina de rebosteria

2 culleradetes rases de bicarbonat

2 culleradetes rases de llevat químic en pols (tipus Royal)

1½ cullerades de canyella en pols

½ cullerada de nou moscada en pols (opcional, jo no li he posat)

¼ culleradeta de sal

Per la cobertura:

80 gr. de xocolata blanca per a postres

70 gr. de mantega a temperatura ambient

400 gr. de formatge cremós (tipus Philadelphia)

30 gr. de suc de taronja

50 gr. de sucre glass

Per la decoració:

Un paquet de fondant blanc

Colorant alimentari de diferents colors

PREPARACIÓ

Per fer aquest pastís millor si tenim un motlle desmuntable. Si no, doncs el desemmotllarem amb compte, tampoc passa res.

Escalfem el forn a 180º.

Untem els laterals del motllo amb mantega i cobrim la base i els laterals amb paper de forn, de manera que el paper sobresurti uns 2-4 cm pel damunt.

Posem al got de la Thermomix el sucre i la pell de taronja i polvoritzem 20 segons / a velocitat 10. Sense Thermo ratllem la pell de la taronja i la barregem amb el sucre.

Després afegim la carabassa i triturem 5 segons / a velocitat 5. Per fer-ho sense la màquina haurem d’utilitzar la picadora Moulinex. I si no, es pot bullir la carbassa i afegir-la ja tova. O ratllar la carbassa amb un ratllador, amb una mica de paciència.

Afegim els ous i l’oli de gira-sol i barregem 30 segons / a velocitat 5.

Incorporem la farina, el bicarbonat, el llevat químic, la canyella, la nou moscada i la sal i, barregem 3 segons / a velocitat 6. Acabem de baixar els ingredients amb l’espàtula, si cal.

Aboquem la barreja al motllo i ho posem al forn uns 60 minuts a 180º.

Passat aquest temps retirem el pastís del forn i deixem refredar-lo dins el motlle durant 20 minuts abans de desemmotllar-lo i posar-lo damunt d’una reixeta perquè s’acabi de refredar del tot.

Mentrestant rentem el pot i preparem la cobertura. Posem a dins el got net la xocolata blanca i la fonem 8 segons / a velocitat 8. (Sense màquina es fa en un moment al bany maria o amb compte uns segons al microones).

Amb l’espàtula baixem la xocolata cap al fons i fonem la mantega, 2 minuts /a 50 graus / a velocitat 1.

Incorporem el formatge cremós, el suc de taronja el sucre glass i barregem 30 segons / a velocitat 3. Passat aquest temps baixem els ingredients amb l’espàtula i tornem a barrejar 30 segons / a velocitat 4.

Deixem la cobertura a la nevera mentre el pastís s’acaba de refredar. Un cop estigui fred el tallem per la meitat i posem una mica de crema de formatge al mig. I després amb l’ajuda d’una espàtula cobrim el pastís amb la resta de la crema.

I ja estaríem. Per fer-lo més bonic jo m’he entretingut amb el fondant a fer carbassetes de diferents mides i colors per decorar el pastís. És com treballar plastilina, a mesura que es manipula la pasta, s’estova. Si veieu que costa donar-li forma perquè està massa tou afegiu una mica de sucre glass fins aconseguir la textura desitjada.

Per col·locar-les i que no ens rellisquin podem clavar un escuradents a la base de cada carbassa i ens quedaran fixes al pastís. Deixeu-lo 15 minuts a la nevera abans de servir

I aquí el resultat… Bon profit!

Deixa un comentari

Filed under Postres, Thermomix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s